Allmänt

Nattens mörker

2007-11-12 05:12 #0 av: Faxlin

I astronomisk bemärkelse är natten den tid då solen befinner sig under horisonten på en viss plats. I vardaglig bemärkelse innebär den tiden mellan skymningens slut och gryningens början.

 

Bilden kommer från:  www.fotoakuten.se
Bilden kommer från: www.fotoakuten.se

 

Det är alltså den mörka delen av dygnet. Den kallas också den naturliga natten. Hur lång natten är varierar mycket. Årstiderna spelar självklart en stor roll i hur lång natten är, men även platsens latitud inverkar.
Sedan är det upp till var och en hur man räknar sin natt. Om man räknar med solens medelpunkt eller enbart går efter mörkret.

I astronomin spelar natten en stor roll. Det är då man ger sig ut och kikar på stjärnorna och de olika planeterna. Ni som inte själv testat att kolla i en stjärnkikare en stjärnklar natt kan jag bara rekommendera er att göra detta. Det är en helt fantastisk upplevelse att stå där och se hela himlavalvets spel och mitt i allt inse vad liten man är i allt detta stora.

Enligt astronomin har vi också midnatt. Det är då solen passerar meridianen i undre kulmination. I Sverige är det då den står i norr, vanligtvis under horisonten. Man skiljer därför på midnatt genom att ge dem namne sann midnatt och medelmidnatt. Allt beroende på hur solen står.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-11-12

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-11-13 00:12 #1 av: Alex

Kul läsning, Åsa! Skrattande

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2007-11-13 01:55 #2 av: Faxlin

Vad bra. Så nu har jag gjort liiite nytta som medarbetare. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-11-13 14:00 #3 av: Alex

Haha ja exakt ;) Neej, nu ska du inte vara sån, du har gjort mycket nytta!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2007-11-14 02:27 #4 av: Faxlin

Skrattande

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.