Allmänt

Den mörka natten

2008-01-02 06:50 #0 av: Faxlin

Natten och dess mörker har spelat stor roll i folkliga supranormala föreställningar, ofta i motsats till dagen och ljuset.

 

Kulturhistoria

Natten är den tid då onda, övernaturliga väsen kan driva sitt spel, medan gryningen (eller t.ex. tupparnas första galande) tvingar dem att upphöra därmed ("trollen spricker när de träffas av solens strålar", ett motiv som använts som spänningskulmen i bl.a. sagan om Mästerkatten i stövlar). Ljus i sovrummet skyddade nattetid odöpta barn från att bli bortbytta, människors förvandling till bl.a. maror eller varulvar varade under natten och häxors färd till Blåkulla ägde rum nattetid. Under vissa nätter, särskilt julnatten, ansågs spöken och gastar vara särskilt aktiva, så t.ex. trodde man att de döda firade sin egen julotta före den som de levande deltog i. Speciellt förknippad med supranormala krafter och handlingar var midnattstimmen ("spöktimmen"), då kunde man sluta kontrakt med djävulen, då inföll mötestimmen för häxor och då visade sig spöken och gengångare. I mörker eller halvdunkel är det lättare att uppleva illusioner och hallucinationer, vilka bidragit till åtskillig folktros utformning.

Den mörka natten är ett uttryck som används av kristna mystiker. Det är främst förknippat med Johannes av Korset. I enlighet med äldre kristen mystik beskriver han upplevelsen av Guds frånvaro som "natt". Allmänt avses olika typer av lidande eller kriser på människans smala väg mot föreningen med Gud, "den inre bönens väg". Denna delas in i två faser: sinnenas natt och andens natt. Den förstnämnda hör ihop med nybörjarens svårigheter att frigöra sig från sinnenas själviskhet. Den sistnämnda berör de avslutande stadierna i en reningsprocess som utmynnar i mystisk förening med Gud; under denna fas lider människosjälen av tanken att Gud har förskjutit henne och störtat henne ut i mörkret.

Källa: Ne

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2008-01-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-01-04 21:45 #1 av: Alex

Bra artikel, Åsa! Och intressant läsning. :) Visste inte att man kunde sluta kontakt med djävulen under midnatt, kanske skulle testa det nån gång? ^^

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.