Allmänt

Valborg

2008-04-29 16:37 #0 av: Ciiviic

Varför firar vi Valborg ? Vad är för grund till just denna dag ?

En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa.
Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring första maj - på så sätt hamnade hon i vår kalender.

Hon förklarades  som helgon  den 1 maj 779. Nu beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med viking våren och fruktsamhets festligheter.
Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som
vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet.

Valborg symboliserades vanligtvis av tre "goat ears" och en liten flaska med olja.
Detta skulle indikera fruktsamheten. Så hur stor var intrycket eller påverkan, religiöst sett på Valborgsmässan? Denna högtid var troligtvis mer som en ursäkt för att umgås med vänner och bekanta och för att ha roligt. Med tanke på de två grundstenar som blev hopsatta på grund av att en högtid skulle bildas; Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.

Elden
   Seden att tända eldar på valborgsmässoafton är inte så gammal som man kan tro. Vid mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var antagligen att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. 
Den mest sannolika anledningen för varför spridningen av valborg blev så stor var nog att resten av Europa ville ha ännu en festdag! I gengäld av detta fick högtiden namnet Valborg, från helgonet bara för att högtidligheten skulle bli mer accepterad av den katolska kyrkan.
Det fanns förmodligen ingen religiös betydelse överhuvudtaget med undantag för en liten
hake när Skandinavien påstods vara kristet. I dag är Valborg firad utan paralleller till den
kristna kyrkan eller religionen.

Vårens dag
   Den 30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med.

Förr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgs mässoafton. Dagen efter 1: a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det att skrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll och rovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. Man passade också på att dansa runt elden och ha roligt. När vi idag firar valborgsmässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

Högtidsdagen 
Arbetarna världen över har ända sedan 1890 firat dagen som sin högtidsdag. Man firar dagen med demonstrationståg, fanor, föreningsstandar och protestplakat, sång och musik bl a internationalen och politiska tal. Många som deltar i demonstrationstågen är medlemmar av fackföreningar vanligen anhängare av socialdemokratiska partiet och vänsterpartiet. Många av fackföreningarna bildar tillsammans landsorganisationen LO. På senare år händer det dock att även andra partier deltar. Allmän flaggdag!

Slutsats 
Valborg har firats i många många år och har inte ändrats något nämnvärt under tiden. Än idag firar vi valborg för att välkomna våren och för att vintern sakta men säkert ska lämna plats åt vår och sommar. När vintern och mörkret har hägrat i fyra månader är det dags att våren kommer med stora steg. Vi är väldigt beroende av solen och ljuset vi behöver detta för att må bra. När sedan vår och sommar har passerat oss är vi redo för att möta hösten och vintern. Att ha en dag att välkomna våren på är en ljus och fin tradition som förhoppningsvis kommer att finnas kvar. Att det har funnits olika anledningar till varför valborg firas har dock ändrats till idag, idag står valborg för att hälsa våren välkommen. Att bevara valborg med dess mening att hälsa våren välkommen behövs när mörkret har funnits runt oss men... även vintern och mörkret har sin charm. Under den här tiden finns det även många andra traditioner som är bundna till svenska seder och även de är välbevarade hos oss..

 

 

Anmäl
2008-04-29 19:18 #1 av: Faxlin

Bra artikel Liinda. Saker man inte vetat om.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-29 21:10 #2 av: Ciiviic

#1 - ;) tack

Anmäl
2008-04-29 21:48 #3 av: Alex

Jättebra, Liinda! :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-04-29 21:59 #4 av: Ciiviic

#3 - tack :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.