Allmänt

Halloween

2008-10-21 03:43 #0 av: LiindaH

All Hallows Eve, är det ursprungliga ordet till Halloween. Som på svenska kan översättas till Alla helgons afton.

 

pumpa3.jpg


Lite bakgrunds fakta:

Halloween började redan på 1840-talet på Irland, med ursprung från den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades med en markering att sommaren är slut och vintern börjar. Samhain togs som en natt då det döda antogs återvända till jorden. Därför tändes det eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor som ansågs vara aktiva den natten. För att blidka alla olika väsen som var ute denna natt så satte man ut mat och dryck till dom.

Natten gick även åt till olika skämt och upptåg, som markering av övergången till den långa vintern. Man gick från hus till hus maskerade och tiggde pengar till kalas. Fick man inget, så ställde man till med upptåg hos dem som inte gav något.

halloween.jpg

En höst fest för alla generationer

Halloween är en fest som väcker båda negativa och positiva reaktioner bland oss människor. Dom negativa reaktionerna handlar mest om att festen har ett hedniskt ursprung, samt att den tar upp dödstema. Men för många dock är Halloween en oförglömlig höstfest, som alla generationer kan fira tillsammans. Med olika festligheter och upptåg. Den är, som karnevalen, ett tillfälle att lösa upp gränserna mellan levande och döda, mellan nuet och det förflutna, mellan det tillåtna och det otillåtna.


Det har visat sig att seden att tända ljus på gravarna på alla helgons dag har ökat. Ett vanligt argument för Halloween firandet är att det behövs något som lyser upp den helgfattiga hösten. Och vad kan då vara bättre än en fest med maskerad och karnevalsinslag? Dessutom ser många som arbetar på förskolor och fritidshem ett pedagogiskt värde i tillfället som ges att prata med barnen om rädslor och döden. Detta möjliggörs genom den ofarliga rädslan som kommer fram i firandet.


Idag är det många familjer som spökar ut sina hus med skelett, pumpor och mycket annat roligt. Affärerna skaffar in massvis med olika dekorationer man kan sätta upp. Man gör maten lite roligare, dryckerna färgas och pyntas även dom med.

Halloween är en helg man har roligt tillsammans idag, det är inte många som tänker på varför man firar just denna helg, och vart seden kommer ifrån.

 

 

Anmäl
2008-10-21 03:48 #1 av: David

Teamwork bakom den här artikeln. Liinda har skrivit texten och jag har gjort den lilla översta bilden. Fast texten är klart mycket bättre än min bild. Så Liinda är duktigare än mig!

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-21 03:51 #2 av: LiindaH

nej tvärtom : )

Anmäl
2008-10-21 03:58 #3 av: David

Glöm och dröm...

Men en liten fråga som någon kanske kan svara på. Var det inte så att förra året så firade man Halloween veckan innan Allhelgahelgen?? Har man ändrat på det i år igen? *blir bara förvirrad*

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-21 04:02 #4 av: LiindaH

man firar alla helgona sista lördagen ?Eller är jag ute och snurrar. eller var det första lötrdagen ?

Fråga nån annan ;P Jag har redan glömt :P

Anmäl
2008-10-21 04:20 #5 av: David

Det är det jag är osäker på... så jag hoppas någon som har koll på det kommer in och svarar... Nu är det ju precis i månadsskiftet, så då blir det knas.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-21 09:06 #6 av: [Niike]

men är det inte så att i typ England firar dom ett visst datum, men vi ett annat? För att antingen är det vi som går efter allahelgona eller så är det dom. Har för mig om att det var nåt knas där.

Mycket fin bild David. Och jättebra text Liinda :)

Anmäl
2008-10-23 13:32 #7 av: Alex

Allahelgona är väl sista lördagen i oktober eller nåt väl..? Eller första i november. Datumet för halloween är 31 oktober, det är bara vi i Sverige som inte har fattat det än. ;)

Bodde ju i England ett par år när jag var liten, och då var det halloweenfirande kan jag lova! :P Införde det i våran kompiskrets sen när vi flyttade hem igen, för då var edt inget som firades i Sverige direkt. Sen så kom ju alla problemen med halloween och allahelgona här, som svenskarna har vart förbannat dåliga på att skilja på. ;)

Men som sagt, halloween infaller 31 oktober, allahelgona är någon lördag, inget fast datum alltså. :P

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-10-23 13:39 #8 av: David

Tror, efter mycket forskande, att Allhelgonadagen är första lördagen i november. Och Halloween är den 31 oktober varje år. Det är en slump att bägge dessa infallar under samma helg i år. Annars brukar det vara några dagar mellan.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-23 13:42 #9 av: Alex

Ja okej, så kan det säkert vara. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-10-23 14:08 #10 av: David

Har kollat två uppslagsböcker, och Wikipedia, så nu hoppas jag det stämmer. :)

Extra skoj att vår träff ligger under just den helgen... rysligt, eller hur? Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-23 16:57 #11 av: Angelclaw

buuuuh *spökar i tråden*

 

 

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.