Allmänt

Ljudet hörs bättre om natten

2008-11-27 08:31 #0 av: Faxlin

Varför är det så? Varför hörs ljud bättre om natten? Tänkte försöka syna det ämnet lite i denna artikel.

 Nattens mörker

Anledningen till att ljud hörs bättre om natten finns det många olika teorier om.
En av teorierna går ut på att man helt enkelt skärper sin hörsel om natten. Som en sorts kompensation för att man ser sämre på natten. Så synen sänks höjer man sitt andra inne nämligen hörseln istället. Det är något som för mig låter rätt logiskt faktiskt. För visst är det så att även om man hör till de som kanske anser sig ha rätt bra mörkerseende så inte ser man lika bra på natten som på dagen.
Det där med att vissa ser bättre och vissa ser sämre på natten är också en intressant sak men de hör egentligen inte riktigt in här. Men enligt den teorin om att man då använder hörselsinnet mer då man ser mindre borde det således betyda att de med bra mörkerseende hör sämre än de med dåligt mörkerseende gör på natten.

 normal_Bild_485.jpg

En annan teori som finns är att det är mindre saker som stör på natten. Om man verkligen börjar se sig omkring i sin tillvaro så kommer man snart inse att det är otroligt mycket som under dagtid stör ens hörselsinne.
Utomhus åker det mer bilar, folk som går omkring, det pratas det arbetas och fåglarna kvittrar.
Inomhus har vi alla små saker som låter även om vi tror det är tyst. Även om vi nu låter bli att ta med det som helt uppenbart stör vår tystnad såsom tv apparater eller cd spelare eller annat sådant. Så har vi allt som vi tror är tyst som egentligen inte är tysta.
Element som knäpper, kaffebryggare som knäpper, datorer som surrar och även en tv apparat som är avstängd med fjärrkontrollen avger ett svagt, svagt ljud. Till och med lamporna låter faktiskt när de är tända. Även om det är otroligt tyst. Men de låter och det stör vår hörsel.
På natten då man släkt ner allt. Man knäpper av tvn på knappen på tvn. Man stänger ner allt. Då blir det tyst. En helt annan tystnad. Inte konstigt man hör bättre på natten.

  67685_mobile_phone_3.jpg

Sedan har vi mer konkreta teorier där vi inte kan direkt motsäga det hela då det finns starka bevis för att det faktiskt är så.
En sådan tes är när ljud förstärks över stora avstånd över vatten till exempel. Detta är något som är helt naturligt. Orsaken är att man har fått en speciell temperaturfördelning i luften. Nära vattenytan är det lite svalare än högre upp. Eftersom ljudhastigheten är högre vid högre temperatur så rör sig ljudvågen snabbare på högre höjd än vid vattenytan. Ljudvågens front vrider sig då så att vågen böjs nedåt och följer vattenytan i stället för att böjas uppåt.

En liknande effekt får du om du ställer dig och ropar till någon i medvind. Då hjälper temperaturen i luften till att bära ljudet framåt. Exakt likadant är det självklart när du ropar i motvind, men då styr vinden och temperaturen orden uppåt och det försvinner bort. Blåser det däremot kraftiga vindar åt olika håll så sprids också ljudet åt olika håll. Därför det är oerhört svårt att göra sig hörd i en storm. För den man talar med hör bara vissa delar av konversationen

 597717_sunset.jpg

Alltså är slupläderingen av det hela att det låter inte högre på natten. Det är bara vi som hör bättre.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-27 14:59 #1 av: LiindaH

Suverän artikel ;)

Anmäl
2008-11-27 18:50 #2 av: Faxlin

Tack Liinda.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-28 02:34 #3 av: Sessan1

Håller med om det. Det kan nog stämma fast man inte precis tänker på det.

 

Anmäl
2008-11-28 02:52 #4 av: Hera

Jag tror mest det beror på att "allt" är tyst om natten. Då då hör man allt som man på dagen inte lägger märke till.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-11-28 02:56 #5 av: Saga85

Intressant läsning. Själv har jag ibland svårt att skilja ljudet av en halvt avslagen tv från min tinnitus (skyller likheten både på min milda tinnitus och överkänslighet för ljud). Saknar tiden jag faktiskt kunde höra total tystnad Rynkar på näsan

Hoppas ingen tar illa upp om jag lånar/spinner vidare på tråden. Då får någon ta och ge mig en mental bitchslap.

Hade ett tag vanan att sova med mobilen bredvid huvudkudden för att vakna lättare av alarmet. Under en dröm jag hade vände sig en av karaktärerna sig plötsligt mot mig som betraktare (istället för åt den personen jag "var" i drömmen), kollade surt på mig och sträckte ut en pekande hand. Vaknar med ett ryck, kollar åt hållet personen i drömmen pekade, ser mobilen - och någon sekund senare lyser den upp och piper av ett SMS. Min teori är att det var lite som när man har en mobil nära en högtalare och denna kan störas sekunderna innan ett SMS/samtal. Att jag var mer mottaglig för det och på något sätt känt av det. Jag har dock inte bestämt mig för om det var hörseln eller känseln som registrerade detta. Någon som har någon förklaring/gissning?

Anmäl
2008-11-28 13:46 #6 av: Faxlin

Klart vi inte tar illa upp över att du spinner vidare. Det är det roligaste som finns när man skriver artiklar om det utvecklar sig sedan.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-28 16:09 #7 av: David

Jätteintressant och bra artikel Åsa! Glad

Vet inte om ni tänkt på det, men ni som gör artiklarna här har verkligen lyckats bra, för alla sajter har ju en blogg, och eftersom ni är så otroligt duktiga med att använda bilder, ser den jättebra ut, http://nattsudd.ifokus.se/Blogs/

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-11-28 16:58 #8 av: Faxlin

Har inte riktigt tänkt på det där med bloggarna. Men du har rätt, det ser inte dumt ut alls :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-02-08 01:42 #9 av: Otaku

Vad konstigt, det här har jag funderat över varje natt så länge jag kan minnas! Och nu förstår jag varför det är så! Tack för en bra artikel! :)

Anmäl
2009-02-08 02:43 #10 av: guraknugen

#0: Tror du glömde koppla på stavningskontrollen, men annars så… (tänkte på ordet logiskt som jag tycker var stavat på ett lite skojigt sätt: ”Lågiskt”… ha ha ha)

Nu ska jag läsa igenom resten…

Anmäl
2009-02-08 02:52 #11 av: guraknugen

Så, nu har jag läst färdigt.

Den mänskliga hörseln har väldigt svårt att uppfatta fler än ett ljud vid ungefär samma frekvens. Ljuden maskerar då varandra. Det är denna vetskap som ligger till grund för bland annat mp3-formatet (och alla andra liknande format) samt det numera bortglömda brusreduceringssystemet Dolby SR och den förenklade konsumentvarianten Dolby S.

Örat (eller snarare hjärnan) anpassar också sin känslighet till aktuellt ljudtryck. Det innebär att att vi inte alltid uppfattar att den totala ljudstyrkan är starkare på dagen än på natten, trots att den är det, för våra hörselsinnen har justerat detta helt automatiskt. På natten, när en massa omgivningsljud försvinner, höjs känsligheten en hel del och de ljud som blir kvar hörs tydligare.

Det där med ljudhastighet i olika temperaturer har jag totalt missat och det känns inte helt logiskt, måste jag säga. Att ljudet går fortare vid högre lufttryck är dock ett faktum som är svårt att blunda för. Normalt ligger ju ljudhastigheten på ca 330-340 m/s, men i tätare materia går ljudet betydligt fortare. I vatten exempelvis, är ljudhastigheten snarare runt 1 km/s eller så. I exempelvis järn går det ännu fortare och i vacuum kan ljudet inte transporteras över huvud taget och det är därför knäpptyst i större delen av universum, där ingen atmosfär finns.

Anmäl
2009-02-08 03:15 #12 av: Faxlin

#10: Ledsen att jag missat att jag skrev fel på ett av de ställen där jag skrivit logiskt. De andra var rätt som du kanske såg. Men vad bra att du upplyste mig. Nu vart genast artikeln korrekt igen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.