Allmänt

Nattskräck

2009-03-08 07:18 #0 av: Faxlin

Nattskräck, pavor nocturnus, är ett fenomen som räknas till parasomnierna.

Det förekommer framför allt hos små barn, där det är mycket vanligt. Nattskräck utgörs av attacker under sömn med ett beteende som liknar det vid stark skräck. Barnet kan sätta sig upp, skrika och uppvisar tecken på autonom aktivering i form av kallsvettighet, pulsstegring och blekhet. Ibland är attackerna förenade med sömngång. Barnet är ofta okontaktbart, och kan efter attacken återgå i normal sömn. Nattskräcksattacker har vanligtvis en duration på någon till några minuter. Nattskräck skiljer sig från mardrömmar bland annat i det att det ofta saknas hågkomst av händelsen nästa morgon och att personen som drabbats inte kan minnas något dröminnehåll. Nattskräck förekommer också hos vuxna, men i betydligt mindre utsträckning.

Nattskräck anses tillsammans med sömngång och så kallade konfusoriska uppvaknanden utgöra så kallade partiella arousalfenomen, det vill säga ett partiellt uppvaknande av hjärnan ur djupsömn där fortfarande vissa delar av hjärnan sover.

Besvären är godartade och växer vanligtvis bort. Ickefarmakologisk behandling går ut på att avlägsna potentiellt skadliga föremål från patientens rum, låsa fönster och dörrar samt undvika sömnbrist och alkohol. Vid mer svårartade besvär kan läkemedelsbehandling bli aktuell.

 

Källa: "http://sv.wikipedia.org/wiki/Nattskr%C3%A4ck"

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-08 10:12 #1 av: Chutney

Tack för en bra artikel, även om själva grejen inte verkar så rolig.

Usch, får mig att tänka på ett program - en dokumentär, kan det ha varit Josefssons?

Tror det var i Rosengård? Flera familjer som bodde i ett bostadsområde där hyresvärden brydde sig nada i hur dom bodde. Det var hemska lägenheter med mögel och djur och annat.

En familj hade massor av kackerlackor i lägenheten + en massa andra djur. Hyresvärden eller om det var någon annan, sa att det berodde på att de städade dåligt. Men det stämde inte alls. Dagligen städades det överallt, i skåp och så vidare.

Det var flera som bodde i en tvåa. En liten kille bodde på en madrass i köket. Och i och med att det fanns massor av kackerlackor där, så kunde pojken inte sova ordentligt. Han var tvungen att han täcket över hela sig, till och med över ansiktet för att försöka undvika att få djuren på sig. Men inte skyddade täcket så bra heller.

Någon sa, att sådant där kan man faktiskt få trauman av och det förstår jag.

Jag mådde fruktansvärt dåligt då jag såg programmet...fy...

Nu kanske inte detta hade just med själva artikeln du skrev, men lite ändå...?

Då önskade jag att jag vunnit massor av pengar, så att jag i första hand hade kunnat köpa dom en ny lägenhet! Visst, det finns många många fler med behov av hjälp. Men just det med den där lilla pojken tog så hårt på mig!

Såg du det programmet?

Kram Chutney

Anmäl
2009-03-08 14:21 #2 av: Faxlin

Usch vad hemskt. Nej det var ett programm jag missat. Och tur var nog det. Blir så arg när barn blir lidande att jag kan bryta ihop. Och sedan blir jag vansinnig. Jag hade säkert slagit ihjäl hyresvärden eller något.

Ja den pojken lär få kvarlevande trauman han. Så funderar jag på vart vi har socialtjänsten i det här. Och vart den så kallade svenska välfärden finns.

Kram Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-08 17:56 #3 av: Chutney

#2

Ja, man kan ju undra ibland :( Tragiskt är det!

Kram Chutney

Anmäl
2009-03-08 19:45 #4 av: Alex

Jag kanske inte ska klaga på mina mardrömmar trots allt...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-03-08 20:23 #5 av: Faxlin

Fast alla mardrömmar är hemska för den som drömmer dem. Och något som är hemskt för en är det inte för en annan. Ett exempel.
Är du hundrädd och du drömmer om hundar så är det en hemsk dröm. Jag älskar hundar och skulle se samma dröm som en trevlig dröm.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-08 22:54 #6 av: Chutney

#5

Håller med Faxlin.

Även om det är prat om t.e.x sjukdomar, sömnproblem eller annat, att man inte ska jämföra med någon annan. För den som har problem har ju problem oavsett :)

Anmäl
2009-03-20 05:33 #7 av: annemaria1962

ja, det är ju verkligenskönt att man fått veta att detta förekommer. älsta sonen hade nattskräck, under en period, då han var liten.

det var så hemskt! för då visste jag ju inte vad detta var för något! så det slet i hjärtat och gav mig en oro över att vara en dålig förälder.

 så det var verkligen en lättnad då jag fick höra om detta i någon insändare eller berättelse i någon veckotidning. för ca 10 år sedan.

det är verkligen värdefullt att kunna få svar på saker och ting!! Glad

Anmäl
2009-03-20 12:19 #8 av: Strumpa

#1 såg också, tror det var uppdrag granskning.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-03-20 23:25 #9 av: annemaria1962

OK det kan mycket väl vara så! vet att det varit i TV på senare år oxå! men första gången jag fick veta att detta var något som kunde drabba barn. det var i någon veckotidning. för jag hade klippt ur o sparat det i flera år efteråt, minns jag Glad och som sagt vilken lättnad, att få veta vad det var.

Anmäl
2009-03-22 17:04 #10 av: Chutney

#8

Okej, då vet jag :) Tack

Anmäl
2009-03-22 17:34 #11 av: Chutney

#8

P.S

Visst var det hemskt?
D.S

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.