Annons:
Etikettallmänt
Läst 6843 ggr
Faxlin
2009-03-08 14:56

Mardrömmar och drömmar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En mardröm är en obehaglig dröm. Ordet kommer från väsenet mara (jfr. da. mareridt, no. mareritt, isl. martröð, eng. nightmare, ty. Nachtmahr, nl. nachtmerrie, fr. cauchemar), och betecknade ursprungligen sömnparalys.

Först under de sista århundradena vidgades betydelsen till den ordet har idag.

Många vaknar och mår dåligt och är rädda. Man kan gå i terapi för att få hjälp om man har drömt någon hemsk mardröm.

Hos vissa förstörs hela livet. Många har en dröm som kommer hela tiden. Då kan man ta hjälp av en drömtydare. Drömtydare visar och berättar vad drömmen betyder. (Om den betyder något alls.)

Faktorer som större intag av alkohol och vissa mediciner kan ge upphov till mardrömmar för vissa.

En dröm är en psykisk upplevelse, som oftast uppträder under REM-sömnen där den upplevs ha en berättande form. Mental aktivitet förekommer även under djupsömnen (slow-wave sleep), men är då nära nog statisk; det rör sig då mer om situationer än om historier. En dröm upplevs normalt sett som fullt verklig medan den pågår, men i samma ögonblick som den upphör faller den oftast i glömska. Ibland har man kvar ett vagt minne av till exempel en viss känsla man hade under drömmen. Om man väcks under själva drömsekvensen minns man oftast mer om drömmen.

En särskild typ av drömmar är lucida drömmar (även känt som klardrömmar). När man drömmer en lucid dröm är man medveten om att man drömmer. Man kan också påverka händelseförloppet i större eller mindre grad. Lucida drömmar är mycket ovanligare än den vanliga typen av drömmar som alla människor drömmer varje natt. Man kan träna upp sin förmåga att få lucida drömmar, så att man kan få ett par tre lucida drömmar i veckan, men man kommer fortfarande drömma vanliga drömmar som vanligt (även om man oftare minns dem än vad "vanliga" människor gör). Det talas om att folk som får klardrömmar har stor hjärnkapacitet, men detta är dock obekräftat.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mardr%C3%B6
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B6mm

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Alex
2009-03-08 19:51
#1

Mycket intressant artikel, Åsa! Skrattande

Lucida drömmar drömmer jag ibland, där jag är medveten om att jag drömmer. Men det jobbiga är att jag inte kan påverka saker även när jag försöker.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Faxlin
2009-03-08 20:22
#2

Nej jag klarar inte heller av att påverka de drömmarna faktiskt, även om jag är medveten om att jag drömmer.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Alex
2009-03-08 21:16
#3

Det är jobbigt. Speciellt när det är en läskig och farlig ödla som jagar en, och så kan man inte ens kontrollera en sån liten skitsak som att man ska kunna hinna stänga dörren innan ödlan hinner in…

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Mitralis
2013-05-20 09:27
#4

Tack för en intressant artikel 🙂



Farwuq
2013-06-02 20:09
#5

Det samma säger draken som instämmer med föregående skribent.

🙂

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: