Allmänt

Studier om sömnproblem

2009-05-08 18:17 #0 av: Strumpa

Vi sover allt sämre i Sverige. Här kommer en liten sammanställning av både lite äldre och nyare forskningsstudier om våra sömnproblem och sömnstörningar!

Vänners betydelse för sömnen

Att ha få bekanta och få nära vänner ökar risken för sömnstörningar, både hos män och kvinnor. Därmed ökar också risken för flera sjukdomar, både psykiska åkommor som depression men även hjärt- och kärlsjukdomar.

Detta visar en avhandling från Umeå universitet.
Få vänner på och utanför arbetet kan innebära att man blir mer sårbar för stressande situationer, vilket i sin tur kan leda till störd sömn.

IMG_1411.JPG

Sömnbrist - en ny folksjukdom som blir allt vanligare i yngre åldrar

Svenska folkets sömn blir allt sämre. Ungefär var tredje person har sömnstörningar och mer än vart tionde uppger att de har så svåra sömnproblem att det dagliga livet påverkas. Experter pratar om en ny folksjukdom.

Många har svårt att sova under sommarhalvåret. De ljusa nätterna gör att hjärnan har svårt att koppla av och till viss del kan man lägga ansvaret för den svenska sömnlösheten på de ljusa sommarnätterna.

"Men den vanligaste och allvarligaste typen av sömnproblem är den som uppkommer av stress, oro och ångest. Det är den sömnstörning som hela tiden ökar och som otvetydigt nu har utvecklats till en folksjukdom" säger Lena Leissner, överläkare på sömnenheten i Örebro.

Sömnproblemen började bli allt vanligare under 1990-talet, och problemen har gått allt längre ner i åldrarna. Till sömnenheten på universitetssjukhuset i Örebro kom för tio år sedan nästan uteslutande patienter i 50-60 årsåldern. Numera är många patienter i tonåren, vilket kan bero på de ökade kraven dagens ungdom har på sig.

IMG_1487.JPG

Kan sömnproblem höra ihop med övervikt?

Sov dig smal och smart! Rådet ges av sömnforskare som på Läkarstämmans sista dag visade bevis för att dålig sömn leder till fetma och annan ohälsa.

Vår livsstil idag med stressande arbetskrav och sena vanor orsakar sömnstörningar som leder till en rad sjukdomar.

"Det finns ett tydligt samband mellan sömnstörningar och långtidssjukskrivningar" säger Torbjörn Åkerstedt, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm.

Hans forskning har visat att har 17 procent av befolkningen har sömnproblem, fler kvinnor än män. Av dem har en fjärdedel långvariga besvär, vilket är en dubblering under de tio senaste åren.

Sverige och Finland leder på listan över antal personer med sömnproblem på grund av stress i jobbet i Europa.

Enligt Åkerstedt blir man även dum av sömnbrist, och menar att flickors störda kroppsuppfattning kan förklaras med otillräcklig sömn. Hos pojkar som slarvar mer med sömnen kan sömnbrist leda till skolproblem och våldsbeteende.

Sömnbrist stör vår biologiska klocka och påverkar en rad grundläggande funktioner i kroppen. Detta leder till sjukdomar som depression, drogberoende, hjärtsjukdomar, diabetes och fetma.

 

Källor:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/somnbrist-en-ny-folksjukdom-1.756308

http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=700773&lid=aldreNyheter_364057&lpos=rubrik_700773

http://sydsvenskan.se/sverige/article283952/Bra-somn-gor-dig-bade-smal-och-smart.htm

Foto: Sanna Magnusson

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-05-08 18:28 #1 av: Alex

Jättebra! Sånt där är himla intressant faktiskt...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-05-08 18:31 #2 av: Strumpa

#1 Ja, visst är det! Det finns ju hur mycket forskning som helst, men jag tog lite av det som kändes mest relevant. Och det är kul att läsa tycker jag iaf, även om vi ständigt blir matade med detta i media:)

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-05-09 03:16 #3 av: Faxlin

Vilken bra artikel. Igen :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-05-09 03:59 #4 av: Liss

Ja, jätte bra artikel! :) 

Anmäl
2009-07-05 10:23 #5 av: Adina

Bra artikel! Har själv väldigt svårt att sova :3

Anmäl
2009-07-05 20:15 #6 av: Maja

Braaa!

Haha, jag tänker bara på den där psykologikursen som vi hade, Sanna, där vi fick fylla i hur mycket vi sov.. :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.