Annons:
Etikettallmänt
Läst 12930 ggr
Strumpa
2009-05-08 15:02

Nattlevande djur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många djurarter som är aktiva nattetid, både de som vi har som husdjur och de som är lite mer ovanliga för oss. Här presenteras några djur som lever sitt liv nattetid!

Hamstern

Hamstern tillhör familjen råttdjur, och är som mest aktiva nattetid. Det finns flera olika arter av hamstern, varav guldhamstern troligtvis är det vanligaste husdjuret och har varit det sedan 1933, tätt följt av dvärghamstern som finns i fyra olika varianter; Vintervit, Roborovski, Campbell och kinesisk. Alla dvärghamsterarterna lever vilt på stäpper och i halvöknar i Centralasien. Guldhamstern lever fritt i Syriska öknen, finns i många färger och hårlag och ska enligt L80 (Statens Jordbruksverks Föreskrifter om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby) hållas enskilda i bur, då de är ensamlevande i naturen.

Hamstern har en ganska dålig syn och är översynt men har en väl utvecklad hörsel.

Foto: Ninni Hedblom

Foto: Ninni Hedblom

Fladdermusen

I Sverige finns endast 18 olika arter av fladdermöss, och alla är insektsätare. Den Nordiska fladdermusen finns i hela landet, medan Brandts fladdermus är mer vanlig i norra Sverige och Dvärgfladdermusen i söder.

Fladdermöss är flygande däggdjur och är oftast bara aktiva nattetid. De tillhör en otroligt gammal grupp av djur som visat sig inte ha förändrats nämnvärt under de senaste 50 miljoner åren.

I hela världen finns runt 950 arter, och 6 av de 18 som lever i Sverige anses utrotningshotade.

I mörker orienterar sig fladdermöss med hjälp av ultraljud; höga ljud som människan inte kan höra. De skickas ut genom vanligen munnen och bildar ett eko som de uppfattar med hörseln.

Fladdermöss kan påträffas i bostadshus då de söker sig till naturliga håligheter, men på grund av skogsskövlingar och dylikt så har många av deras "naturliga hem" försvunnit, och de tvingas söka skydd på andra ställen. Dessutom har fladdermusen inga problem att vistas nära människan. Vanliga ställen att träffa på den i huset är på vinden, under tegelpannor, bakom gavelspetsar och i ventiler. Den Långörade fladdermusen trivs även i kyrkor.

 b3_birds008.jpg

Grävlingen

Grävlingen är ett skymningsdjur, som med hjälp av sin svartvita teckning gör det lättare för andra grävlingar att urskilja dem och får dem att synas bättre i mörkret. De bor i hålor under marken och boet kallas för gryt.

Grävlingen är en allätare och äter allt från larver till sorkar till bär.

De lever i sociala grupper och det är bara någon eller några av honorna i gruppen som producerar ungar. Arten finns i hela Europa utom längst i norr och på några öar i medelhavet.

Grävlingarna har en dåligt utvecklad syn, men det spelar inte så stor roll eftersom de orienterar sig med lukt- och hörselsinnet.

badger_~k0327257.jpg

Skorpion

Skorpioner är ett av de djur som vi människor fruktar mest. Visst finns det en del mycket farliga arter, men de flesta skorpioner är helt ofarliga för människan trots att de alla är giftiga.

Det finns ca 1500 arter av skorpioner över hela världen, och ca 25 stycken av dessa kan potentiellt döda en människa. Inga av dessa lever naturligt i Norden, men en av dessa arter bor så långt upp som i södra England; den Gulsvansade skorpionen som har ett smärtsamt men inte allvarligt stick.

Skorpioner är asociala och möter andra individer vid parning eller strid. De undviker också ljus och söker föda på nätterna. De flesta skorpioner dricker heller inget, men de kan överleva i ett torrt och varmt klimat tack vare deras nattaktivitet.

Den farligaste arten sägs vara den Nordafrikanska tjocksvansskorpionen, men den är inte den giftigaste. Den kan dock döda en människa efter ca 6-7 timmar utan vård. En hund kan dock avlida inom mindre än 10 minuter.

Skorpionens fiender är bland annat en del spindlar, ödlor, ormar och fåglar. Även babianer äter allt utom svansen, som är skorpionens vapen. Den sticker alltid framåt eller i sidled och injicerar sitt gift från olika körtlar.

b1scorpio001.jpg

Igelkotten

Igelkottar är en familj i ordningen insektsätare som tillhör däggdjuren. Familjen omfattar ungefär 25 arter som förekommer i Eurasien och i Afrika. Den i Sverige vilt levande arten Erinaceus europaeus betecknas vanligen som igelkott. Den har mellan 6-8000 taggar och rullar ihop sig vid fara.

Igelkottens största fiende är människan, som genom bebyggelse och tung trafik förstör igelkottens naturliga hemmiljö och de blir dessutom offer för trafiken och klimatet, om de vaknar för tidigt ur sin dvala och inte hittar tillräckligt med föda för att överleva.

Igelkotten ligger i dvala på vintern, och vaknar vanligtvis när det är runt 15 grader ute. Födan som igelkotten lever av är bland annat maskar och olika insekter. De lever också ensamma när det inte är parningstid och är oftast aggressiva mot andra av samma art.

De har ett väl utvecklat luktsinne och en god hörsel, men synen är förhållandevis dålig.

Alla igelkottar är aktiva i gryningen och under natten. Under dagen sover igelkotten i sitt bo. Det finns två tidsperioder där igelkotten är aktivast. Den första ligger mellan klockan 18 och 21, den andra mellan midnatt och klockan 03. Igelkotten sover cirka 18 timmar om dygnet, då den inte ligger i dvala.

 01_11_3---Hedgehog_web.jpg

Källor:

www.hamsterforeningen.se

www.bat-protector.se

http://home.swipnet.se/Kattis_Homepage/Rovdjur/gravling/gravling.htm

http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/gravling.htm

http://web.comhem.se/~u59820201/Skorpioner.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott

Foto hamster: Ninni Hedblom http://ninnih.medlemmar.ifokus.se/

http://www.imageafter.com/search.php?search=bat

http://www.imageafter.com/search.php?search=scorpion

http://www.freefoto.com/preview/01-11-3?ffid=01-11-3&k=Hedgehog

http://www.fotosearch.com/CSP032/k0327257/

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Annons:
Faxlin
2009-05-08 15:09
#1

Åhh, vilken fin artikel.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Strumpa
2009-05-08 15:11
#2

#2 Tack kära Åsa Skrattande Vad kul att du gillar den. Min allra första artikel haha, den tog lite tid men de va jättekul att skriva.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Faxlin
2009-05-08 15:17
#3

Måste säga att det inte märks att det är din första artikel. Den är välskriven och välgjord. Jag njöt av att läsa den. Ser fram emot flera av dina artiklar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Alex
2009-05-08 16:40
#4

Jättebra artikel, Strumpa! Skrattande

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

SaraC
2009-05-08 16:43
#5

Bra artikel Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Strumpa
2009-05-08 18:21
#6

Jag har gjort en till liten artikel :) Men ska fortsätta med djuren senare!

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Annons:
Liss
2009-05-08 20:34
#7

Jätte bra artikel:)

Åh Igelkottar, vi har massa här och Ecko är jätte intresserad, men de är inte dem! Jag blir skit arg på ecko när han ska hålla på och vara närgången med dem. Var två stycken tillsammans förra gången och ecko bara springer fram och dem rullar ihop sig som bollar. Skicka iaf bort ecko och bollarna började kika fram lite, dem verkar vara rätt människotama här.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Adina
2009-07-05 10:24
#8

Bra artikel :)

Upp till toppen
Annons: